måndag, augusti 29, 2016

Monthly Makers augustiutmaning

Okey det var dags för en ny utmaning: pärlor. Jag tänkte genast att det var en bra idé att damma av den 10 år gamla pärlväven som jag har i min ateljé. Jag letade på Pinterest efter ett mönster att pärla efter. Jag hittade ett urgulligt korsstygnsmönster på en räv, men jag tänker att det kommer att funka på pärlor också. Min kompis Tina som tycker om mönster och matematik ritade upp mönstret åt mig på rutat papper. Jag är så tacksam för detta, utan hennes hjälp hade den här utmaningen blivit betydligt svårare än vad det blev.  

Jag använde mig av pärltråd och en pärlnål 11 centimeter lång. Man fäster vävtråden genom att väva ett par varv precis som man gör på en vanlig väv. Sedan trär man på pärlorna enligt mönstret med hjälp av pärlnålen. Nästa steg är att pilla ner pärlorna mellan trådarna, sedan fäster man pärlraden genom att ta tråden över och runt sista vävtråden och trä igenom nålen genom hela pärlraden på baksidan av väven.                             
Det var svårt att sätta upp vävtrådarna på vävramen och att få trådarna tillräckligt spända. Om trådarna är för slaka och ojämt spända försvåras arbetet. Sedan var det otroligt pilligt att göra en sådan bred väv som 50 trådar. Det hade troligtvis varit lättare om jag hade valt en aningens smalare väv som mitt första vävprojekt på tio år.
En annan sak jag upptäckte efterhand var att pärlväven hade blivit så mycket snyggare och jämnare om jag hade haft samma sorts små glaspärlor. Jag köpte dyra pärlor till det svarta och blåa på Panduro och sedan köpte jag orange- och vita billiga pärlor på TGR. Nackdelen var att de billiga pärlorna var väldigt olika i storlek vilket gjorde väven lite sladdrig och gles på vissa ställen.
Att pärla på pärlväv är ett långsamt hantverk. Det tar tid att räkna pärlor, trä på pärlorna på nålen och fästa pärlraden. Räknar man fel på något sätt måste man dra upp och börja om. Pärlor flyger åt alla håll och man tycker att man inte kommer någonstans. Men sakta, sakta går det framåt och då börjar det kännas bra.
Här började jag ana slutet, att jag faktiskt skulle få ihop en räv. Hoppet tändes att jag skulle klara deadlinen som var söndag kväll 23.59.
2891 pärlor senare konstaterar jag att: Jepp, jag hann! (I alla fall hann jag lägga upp bilden på Instagram innan tiden gick ut). Länken till Monthly Makers blogginlägg blev jag 8 min sen till, men vad gör det om hundra år när allt kommer till! 

Lärdom som jag gjort under projektet: 
Man måste avsätta mycket tid och köpa kvalitetspärlor (och kanske en lite mindre hal vävtråd än den jag hade). Jag köpte en billigare tråd eftersom det går åt ganska mycket tråd.