måndag, december 06, 2010

Slöjdhandledarutbildning, kursdag 4

Från får till tråd till tovat tyg
Vi fick lära oss om olika sorters ull och vad man använder den till, utifrån "Bä, bä vita lamm-sången". Det tyckte jag var en rolig start på dagen. Till rocken används den finaste ullen som man tar från ryggen på fåret, kjolen görs av den näst finaste ullen och strumporna görs av den sämsta ullen som man tar från buken på fåret. Det finns två sorters får. Köttfår och Pälsfår, jag gillar båda sorterna. Men idag skulle vi jobba med Pälsfåret, vi fick se och prova olika ullsorter från Lantrasfår. Vi började med att karda ullen, för att sedan spinna den till tråd. Jag var betydligt bättre på att karda ullen än att spinna ullen. Jag är genuint glad att jag inte är ansvarig för att tillverka mina egna kläder, för då skulle jag nog frysa ihjäl eftersom jag varken kan få till en jämn tråd eller sticka. Men ju längre fibrer ullen hade, desto bättre spinnerska blev jag. Så när man genmodifierar fram ett får med en meter lång ullpäls kan jag nog bli en mästerspinnerska, eventuellt. Eller så får jag helt enkelt öva, öva, öva. Alternativt fortsätta köpa mina kläder i affären.

På eftermiddagen började vi att tova. Först gjorde vi bollar. Då tesade man isär ullen och rullade ihop den till en boll. Nästa steg var att blöta händerna i varmt vatten. Ta lite grön såpa på händerna och sedan rulla bollen försiktigt, i väl kupade händer. Sedan la man på mer torr ull och så blev bollen större och större och större. Om man ville fick man sedan skära upp bollen till en blomma. Jag gjorde en av varje, det vill säga en boll och en blomma.

Vi tovade ett platt stycke med händerna. Då la man tre lager ull i olika fiberriktningar. Ett lager på längden, sedan ett lager på tvären och tillslut ett på längden. Stänkte på en varm såpblandning och började med att trycka ner ullen försiktigt med händerna. Fortsatte så tills ullen filtade ihop sig och blev tät. Avslutningsvis valkade man tovningen mot en tvättbräda, för att styva till den lite till.

Vi rulltovade också. Då la vi ut ullen på samma sätt i tre lager på en trägrej som man använder när man gör sushi. Sprejade sedan på den varma såpblandningen och rullade ihop den så hårt man kunde. Sedan var det bara att rulla och rulla och rulla. Tillslut så var ullen fint tovad och väldigt tät. Det var svårare att få tygstycket jämt med bara händerna, då man rulltovade fick tygstycket automatiskt jämna kanter. Det var roligt och lätt att rulltova.

Jag gjorde också en orm. Då började man med att klippa till en ståltråd som man lindade in i skummtvättlappar, detta för att ullen skulle fästa bättre. Sedan var det bara att rulla och rulla och sätta på mer ull. Sedan skulle man rulla och rulla och sätta på mer ull och rulla och rulla. Ni fattar nog nu. Sedan böjer man till den som man vill och dekorerar den med garn, paljetter och pärlor, hur man nu vill göra.

Det är väldigt viktigt att skölja ur all såpa ur det färdig tovade alstret, för annars härsknar såpan och förstör ullfibrerna. Det är värmen och friktionen som får ullen att tova ihop sig och bli tät och slitstark. Ull är ett bra marierial, för ull värmer även om den blir blöt och isolerar såväl mot kyla som värme.Vi avslutade dagen med att tända berättarlyktan och prata om dagen baklänges.